2013. február 27., szerda

Érzelmek forgatagában felnőve (I.)

fehérbe öltöztetett csecsemő szopja az ujját valakinek a vállán
Van egy közös kód, melyet kultúrától és népcsoporttól függetlenül mindannyian értünk, az érzelmek világa.
Vannak olyan alapvető érzelmi állapotok, melyeket a földön élő minden ember felismer, értelmez, megért. Ezeket nemcsak szavak, hanem a testbeszéd által is közöljük, sőt mielőtt megszólalnánk már közvetítjük azt, hogy kik vagyunk, hogyan érzünk, hogyan élünk. 
Az alapvető szükségletei által irányított csecsemő kiharcolja magának azt,
hogy a környezete gondoskodjon róla. A táplálékkal együtt szívja magába a szeretetet. A szülők érzelemkifejezése örökös nyomot hagy a fejlődő gyermekben. Erre a mintára épít akkor, amikor a látott viselkedés mögött felismeri a rejtőző érzelmet és megtanulja átélni, kifejezni azt. 
Minden családban fellelhető az érzelmek megélésének és kimutatásának sajátos módja. Itt, a családban tanulja meg a gyermek hogyan szeressen, örüljön, haragudjon, dühöngjön és engedje útjára a felgyúlt feszültséget. 
Ha egy elfogadó környezetben nevelkedik, ahol a felnőtt felismeri a saját és gyermeke érzelmeit, képes empatikusnak lenni, akkor megtanulja, hogy minden érzelmi átélésnek lehet olyan formát adni, mely a környezete számára is érthető és elfogadható, megnevezi a félelmét, féltékenységét, rajongását. 
Abban az esetben viszont, ha gátat szabunk az érzelmek kinyilvánításának, a felszínre jövő kifejeződésnek, megtanulja elfojtani, elrejteni azokat, így a benne lévő feszültség dacot, ellenkezést, a meg nem értettség jeleit hozhatja elő belőle, később pedig a bűntudatot, a szorongást erősíti meg.

A mód, ahogyan a környezetünkre reagálunk, ahogyan kialakítjuk és fenntartjuk kapcsolatainkat, mind-mind a családi gyökerek által meghatározott. Ha ki lehetne rakni a nagyszülők családképét, az eredeti családképet és a magunk által alapított családot megdöbbentő hasonlóságokat találnánk. Az őseink által vallott nézetek, hitek bennünk is megtalálhatóak. 
Ezért, ha egy problémát kell megoldanunk nemcsak magunkban kell keresnünk a választ, hanem az őseinktől kapott örökséget is elő kell bányásznunk. 

Gyergyai Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Falfirka. Ide írhatsz véleményt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...